Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерт: ДДС за туризма трябва да остане 9%, заплатите в сектора скочиха тройно

Снимка: Радио ВИДИН

Данъкът добавена стойност за туризма трябва да остане на сегашната си стойност, защото допринася за изсветляване на сектора и за запазването на работните места. Това заяви по време на форум, посветен на ваканционния туризъм Ангел Димитров, заместник-председател на БХРА. Димитров коментира, че статистиката показва тройно увеличение на заплатите в туризма на база намаления данък и затова управляващите не трябва да ревизират стойността му. Данък дивидент и данък печалба са увеличили размера си двойно, подчерта Димитров.

Отчетен в ръст на стокооборота с 60% спрямо 2019 и 2022 година, каза още Димитров. Той обори често срещаното мнение, че бизнесът е печеливш и че не трябва да има намаление на ДДС и определи това схващане като заблуда.  Димитров припомни, че мярката с ДДС е въведена по време на пандемията и посочи, че диференциран ДДС в други европейски страни има поне от 10 години. Това е защото там познават спецификата на бизнеса, той акумулира много работещи за реализиране на единица оборот, което ще рече, че продуктът ще стане скъп.

Тази заблуда идва от това, че този бизнес е на витрината на туристически продукт. Виждаме колко хора има, но не виждаме колко са разходите, каза Димитров.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Ангел Димитров, заместник-председател на БХРА:По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.