Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Остри спорове в парламента заради изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна

Снимка: БГНЕС

След остри спорове и закриване на част от заседанието парламентът одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. На Киев ще бъдат предоставени неизправни зенитни ракети С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост от складовете на МВР.

Скандали и обвинения са предизборна агитация, закани за съдебни дела и напускане на залата. Така протече дебатът за изпращане на нов пакет военна помощ за Украйна. До засекретяване на част от заседанието, свикано заради искането на опозицията да получи отговори какво количество оръжие ще дадем на Украйна, наистина ли е дефектно, защо не е ремонтирано за нуждите на българската армия.

Близо два часа опозицията бламирараше започването на дебат по темата с настояване в народното събрание да дойде военният министър Тодор Тагарев, чиято оставка отново бе поискана. В крайна сметка пред депутатите се явиха и отговаряха на въпросите началникът на отбраната Емил Ефтимов и заместник командирът на военновъздушните сили Петьо Мирчев. От БСП обявиха, че са напуснали закритото заседание в знак на протест. Според лидера на партията Корнелия Нинова висшите военни нямали никаква представа какво даряваме за Украйна.

"И ние категорично твърдим, че това е национално предателство. Което е заплаха за националната сигурност на българския народ и на България", коментира Нинова.

"Точно поради тази причина предаването унищожаването на българския военен потенциал е военно престъпление, допълни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той бе заплашен от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов да бъде съден за клевета заради твърдение, че Атанасов е предоставен на Киев информация за въоръжението, с което разполага българската армия.

"Като имате такива данни, че съм национален предател, ги занесете в прокуратурата", обърна се към Костадинов ген. Атанасов. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.