Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Франк Рубио подобри рекорда на САЩ за най-дълга космическа мисия на МКС

МКС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В района на Казахстан с капсулата “Союз” успешно се завърнаха на Земята руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, и американецът Франк Рубио, който подобри рекорда на САЩ за най-дълга космическа мисия на Международната космическа станция (МКС). 

Американският астронавт Франк Рубио подобри рекорда на сънародника си Марк Ванде Хей за престой в Космоса от 355 на 371 дни.

Продължителността на престоя му е резултат на непредвиден инцидент. В края на миналата година капсулата “Союз” трябваше да вземе Рубио и двамата руски космонавти, но се оказа с пробив в радиатора. 

Предполага  се, че парче космически боклук е причинило повредата, но инженерите се притесняваха, че без охлаждане електрониката на капсулата и хората могат да прегреят и корабът се върна празен, а космонавтите трябваше да  продължат престоя си на МКС.

По време на наложилият се допълнително престой на МКС Франк Рубио, който има и медицинско образование, съсредоточава вниманието си върху влиянието на гравитацията и изучаването на ефектите от дългосрочните космически мисии върху човешкото тяло. 

Изследванията показват, че при продължителен  престой  в Космоса  намалява плътността на костите, а това може да се окаже проблем за бъдещи продължителни мисии, като например пилотирана мисия на НАСА до Марс.

Сега  учени и инженери търсят възможности за справяне с този проблем и насочват вниманието си към създаването на изкуствена гравитация. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.