Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Дейли телеграф" отделя цяла статия на Ян Марсалек, свързан с обвинените в шпионаж българи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Елитен руски шпионин, внедрен в сърцето на Европа", това е заглавието на голяма статия във вестник "Дейли телеграф", посветена на Ян Марсалек – човекът, смятан за определящ задачите на изправените пред съд българи от шпионската клетка в Обединеното кралство. 

И преди тази седмица случаят с българската шпионска мрежа не беше лишен от интрига. В една история, богата на всичко, което Джон льо Каре и Иън Флеминг биха могли да измислят, трима българи и две българки са обвинени във водене на шпионска кампания във Великобритания от две и половина години, пише вестникът. Русев, Джамбазов, Иванова, Стоянов и Габерова са заговорничели дори да отвличат хора, посочени от руските служби за сигурност. Петимата са вършели съвсем нормална работа. Габерова, например, е била управител на салона за красота  "Pretty Women". Пикантен материал да радва вестниците със седмици. Но в магистратския съд на Уестминстър във вторник настъпи такъв обрат, толкова необикновен, че ако се опитате да го вкарате в трилър, всеки достоен редактор би го изхвърлил като прекалено зашеметяващ, отбелязва "Дейли телеграф". Предполагаемото участие на Ян Марсалек в българския шпионски кръг е последният обрат в една от най-необикновените криминални саги напоследък – измамата с Wirecard. 

До пролетта на 2020 г. разплащателната компания Wirecard беше нещо като кинозвезда за германския сектор на финансовите услуги - доказателство, че страната може да се конкурира с американците, когато става дума за динамични финтех бизнеси. Марсалек, неговият главен оперативен директор, беше стълб на европейската бизнес общност, харизматичен, говорещ три езика и винаги на разположение за колегите си. "За теб винаги", казваше той, независимо колко беше зает. Но на 18 юни същата година компанията съобщи, че почти 2 милиарда евро липсват от нейните сметки, практически цялата печалба, която някога е регистрирала, в това, което по-късно ще нарече "сложна измама". Парите са изчезнали, вероятно откраднати, от две банки във Филипините, регион под егидата на Марсалек. 

Същата вечер Марсалек се среща с Мартин Вайс, приятел, който преди това е бил член на австрийските разузнавателни служби, на пица в Мюнхен. Вайс урежда Марсалек да напусне страната. На следващия ден Марсалек е прекаран през границата до Виена и излита с частен самолет от Бад Вослау, малко летище извън австрийската столица, за Минск и след това за Русия. Това беше последният път, когато Марсалек, който имаше поне осем паспорта, пътуваше под собственото си име. 

Днес 43-годишният Марсалек е един от най-издирваните мъже в света. Той не е обвинен по делото за българските шпиони, но много други органи на властта биха искали да му зададат няколко въпроса. В сравнение със случая Wirecard български шпионски кръг от пет души почти не прави впечатление, пише "Дейли телеграф". 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.