Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Наличието на Руска църква на каноничната територия на българската църква е противоканонично"

Доц. Светослав Риболов за Руската църква: Държавата е оплескала нещата, а сега БПЦ трябва да ги оправя

| Интервю
Снимка: БТА

"Оказва се, че това не е храм, който се намира под разпореждане на БПЦ, а е на нейна територия, което е противоканонично. Това трябва да се уреди и от държавата, и от църквата съобразно Закона за вероизповеданията". Така коментира пред БНР казуса с Руската църква в София доц. Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
"Наличието на Руска църква на каноничната територия на българската църква е противоканонично по принцип. Не би трябвало да има такова нещо въобще. Обаче статутът на т.нар. Подворие - то е измислено от Руската империя като нещо като църковно посолство, което вече е една почти светска институция под покрова на църковната институция. Истината обаче е, че няма канон, който да урежда статута на т.нар. подвория, руски. Само руснаците правят подвория в страни, в които искат да имат църковно влияние. Подворието в София е създадено заради това, че българската църква по онова време е била в схизма с останалите православни църкви. Руската дипломация по онова време е искала да си има свой храм, който да има каноничен статут. В последствие, когато БПЦ става канонична църква, е излишно съществуването на такова нещо, но доколкото руското посолство държи в ново време да си има такъв храм на разположение, те са се постарали да си изкарат нотариален акт, което е малко странно", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".
По думите му Съветският съюз е предоставил този имот на БПЦ още през 30-те години и не би трябвало това нещо да остава без правни последици

Българската държава не си е свършила работата и е подарила един храм с прилежащата земя под него на руското посолство, подчерта доц. Риболов. 

"Правим им подаръци за милиарди. Това е било при правителството на Стефан Софиянски". 

Руската федерация успя да обсеби огромни имоти и храмове из цяла Европа, напомни още той. 

"Държавата е оплескала нещата и сега трябва Българската православна църква да ги оправя", каза в заключение доц. Светослав Риболов.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.