Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони са "скандални", смятат в ГЕРБ-СДС

Снимка: БТА

От ГЕРБ-СДС определиха като "скандални" предложените от правителството териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. Приемането им беше отложено за петък, а от правителството анонсираха и отпадане на проекти по Плана за възстановяване. 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди началото на работата в пленарната зала, че очаква в петък правителството да отмени някои кратки текстове. На въпрос на "Хоризонт" той поясни, че е разговарял по телефона с премиера Николай Денков, както и с Кирил Петков:

"Има няколко неща, които ни смущаваха, той (Денков – б.р.) прие аргументите ни и именно затова днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще превърнем в комисия. Изреченията, които ни смутиха и то се съгласи, че трябва да се променят, се надявам в петък на Министерски съвет да ги променят. Аз мисля, че акад. Денков разбра какво му казвам". 

От своя страна депутатът Делян Добрев заяви:

"Правителството се готви да раздаде 1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае какви са, откъде дойдоха, кога участваха в търг, имало ли е изобщо търг, как са подбирани тези фирми…".

Добрев изброи някои от компаниите, чиято собственост е неясна.

Според депутата Жечо Станков правителствените планове нарушават решение на Народното събрание относно продължаването на живота на централите "Марица-изток".

"Тези планове нарушават решението на НС, заложените срокове, че мините и ТЕЦ-овете в България трябва да работят поне до 2038 г., което е записано в интегрирания план "Енергетика – климат". Това са над 49 000 души, пряко и косвено, които са засегнати от това". 

ДПС подкрепят исканията на ГЕРБ, обясни депутатът Делян Пеевски.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че отново се демонстрира некомпетентност по отношение на териториалните планове за въглищните региони и ГЕРБ залита по риториката на „Възраждане“, която срещу инвестициите в тези региони. Относно фирмите, които са заявили инвестиционно намерение, той заяви, че те не са получатели на средства:

"Няма нищо, което тези фирми, те са споделили своето инвестиционно намерение, това са техни инвестиционни планове. Под никаква форма не ги прави бенефициент по териториалните планове, не е имало някакъв механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение е намерил някакво място в този индикативен списък с проекти. Обезпокояващо е, че инвеститори, които дръзват да споделят своите намерения биват хулени".

Той отрече да е работил в една от фирмите, заявили инвестиционно намерение.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" България няма интерес от декарбонизацията, защото страната ни разчита на ТЕЦ-овете си.

За лидера на БСП Корнелия Нинова спорът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за въглищните региони е заради парите по Плана за възстановяване и устойчивост:

"Ако някой е имал съмнение какво държи сглобката до днес, днес би трябвало вече да прогледне. Това е разпределянето на порциите на властта и кражбата на обществени пари. Виждате скандала между управляващите две партии за това, че "Продължаваме промяната" са написали в Плана за възстановяване и устойчивост свой кръг от фирми, които да получат големия пай от парите, свои спонсори. Имитацията от страна на Борисов на критика към "Продължаваме промяната" свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава".

БСП ще подкрепи предложението, подкомисията за управление на еврофондовете да се превърне в Комисия, но смята, че това няма да даде резултат, тъй като утре е крайният срок за предаване на териториалните планове за въглищните райони в Еврокомисията.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.