Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как се е гласувало на първите избори в Стара Загора?

Началото на местното самоуправление в Стара Загора започва преди 145 години. Тогава през март 1878 година се провеждат първите местни избори. По това време около 2000 мъже са се завърнали в опожарения град. Към този момент избирателни права имат само мъжете, навършили 21 години. Те се събират в турското класно училище, в присъствието на окръжния управител, който на черната дъска пише името на кандидата за определена длъжност. Специално подготвен човек с една шарена българска кърпа минава и в нея гласоподавателите пускат бяло зърно боб, ако са съгласни той да бъде назначен, а черно зърно, ако са против. След това всичко се е пишело на дъската. Ако кандидатът е получил поне един глас повече от  половината – т.е. 21 гласа, той печели въпросната длъжност. Това разказа в ефира на Радио Стара Загора Райна Антонова от Регионалния исторически музей.

По този начин е избран Окръжния съвет, с председател даскал Петър Иванов, Окръжният съд с председател Димитър Наумов, а делата на града са поверени на Общински съвет , на който за председател е избран хаджи Господин Славов. Работата на председателя на съвета се е подпомагала от още трима души.

Още от разказа на Райна Антонова и кога са започнали да се отпечатват първите бюлетини може да чуете в прикачения звуков файл.По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.