Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвместен проект за финансиране на разкопките на Перперикон и Татул обмислят община Кърджали и Момчилград (обновена)

5
Снимка: Георги Аргиров Радио Кърджали

Римски езически храм, датиран към III - IV в. и раннохристиянска еднокорабна базилика от началото на V в - две в едно, откриха при тазгодишните разкопки в землището на светилището на Орфей край момчилградското село Татул. Това съобщи проф. Николай Овчаров, ръководителя на проучвателния екип.

"На това хълмче е имало римски храм от III - IV в. , тоест култовете дейности на вилата са се извършвали именно тук", разказа проф. Овчаров. Той припомни, че на мястото на тракийското светилище, погребение на полубог, открито при разкопките през 2004 - 2007 г. Около IV в. пр. Хр. е изграден храмът, които сега всеки, отишъл на историческото място вижда под консервационното покритие. Според археолозите в по-късни времена той е превърнат в римска вила. 

"Когато разкрихме напълно скалния комплекс край село Татул, не открихме култови сгради от късноримския и раннохристиянския период, което беше необичайно. Направихме го едва сега при разкопките в района през последните 2 години. С разкриването на римския и на християнския храм може да се каже, че проучването на скалния комплекс вече е напълно завършено", поясни проф. Овчаров.


Още в началото на тазгодишните разкопки "моментално попаднахме на тази сграда. Култовите дейности на вилата са се извършвали на това място. Първо е имало римски храм от III - IV в. Тоя  храм е много разпилян  по обясними причини, защото върху него после построяват църква и използват камъните от стария храм. Но все пак успяхме да му хванем очертанията - почти квадратна сграда с размери приблизителни 10 на 11 м, вход монументален, от запад, запазен.  Веднага след приемането на християнството, в началото на V век е разрушен стария римски, езически храм и върху него е построена еднокорабна християнска базилика. Именно нея виждаме, сравнително добре запазена. Много интересно е, че притвора на църквата е така направен, много нестандартно е направен, че е насочен към старото светилище", разказа проф. Овчаров.

Той алармира, че старият, елинистическият храм е в тежко състояние и се нуждае от "тотална реновация", от спешни, спасителни мерки за консервация, за да бъде запазен. План А за това е да се кандидатства със съвместен проект с Община Кърджали за продължаващо проучване и консервация на двата знакови за всяка от общините паметници, Перперикон и Татул. План Б е търсене на спешно финансиране и съдействие от Министерството на културата, за да бъде съхранен паметника.


"Приключиха разкопките на Татул, като искаме да благодарим на проф. Овчаров. и на екипа му, но както каза и той има много неща, които можем да направим на Татул, но средствата, които заделя общинска администрация са много оскъдни. Сумата, която беше заделена тази година е около 15 хиляди. Но от миналата година възстановихме разкопките и имаме една съвместна идея с Община Кърджали да се включим в реализирането на един проект Перперикон -Татул, защото средствата, които са необходими не са по възможностите на общинския ни бюджет", допълни и кметът на Община Момчилград.  

По публикацията работи: Любомира Филипова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия

Най-четени