Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Прокуратурата предлага мъж, застрелял домашно куче, да бъде освободен от наказателна отговорност

Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Габрово предлага мъжът, прострелял и убил куче в Дряново, да бъде освободен от наказателна отговорност.  

Случаят е от април тази година и предизвика реакции сред местните жители, притеснени, че при стрелбата извършителят е създал опасност и за хората. 

46-годишният мъж е прострелял със законно притежавана пневматична пушка кучето на съседа си в Дряново. Животното ежедневно се разхождало на оградена тераса срещу дома на обвиняемия и често лаело. В следобеда на 26 април той се изнервил от непрестанния лай на четириногото, стрелял веднъж в главата му и го убил. 

Деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни, поясняват от Районната прокуратура в Габрово. От там са внесли в Районния съд в Дряново постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на извършителя. 

Предпоставките за това са няколко, поясняват от прокуратурата – предела на наказанието за извършеното престъпление, както и факта, че извършителят не е осъждан и досега не е освобождаван от отговорност по този ред, а именно по чл. 78 А от Наказателния кодекс.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.