Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Генералният секретар на НАТО е на визита в Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 28 септември 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските военни постепенно овладяват позиции в своята контраофанзива срещу руските сили. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на необявено посещение в Киев.

Столтенберг говори по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски. Генералният секретар на Алианса подчерта в изказването си, че руските войски се бият за "имперските заблуди" на Москва. 

Според Столтенберг НАТО е сключил рамкови договори на стойност 2,4 млрд. евро за осигуряване на боеприпаси за Киев.

Той заяви, че тези договори ще позволят на членовете на НАТО да попълнят изчерпаните си запаси, като същевременно продължат да снабдяват Украйна с боеприпаси, което е ключов фактор във войната. Столтенберг също осъди руските удари близо до границата между Украйна и нейната съседна страна членка на НАТО Румъния. Той посочи, че няма доказателства, че тези удари са целенасочено нападение срещу Румъния, но въпреки това ги определи като "безразсъдни" и "дестабилизиращи".

От своя страна президентът Зеленски поиска повече системи за противовъздушна отбрана и е отбеляза, че присъединяването на Украйна към НАТО е въпрос на време.

"Радвам се да приветствам генералния секретар на НАТО в Украйна, радвам се, че можем да проведем конструктивен разговор. Днес това е разговор между съюзници и е само въпрос на време Украйна да стане член на алианса. Ние правим всичко възможно, за да приближим този момент", заяви украинският президент Зеленски, цитиран от "Укринформ".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.