Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК изпрати писма на България и още няколко страни заради транспониране на европейски директиви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия изпрати официални уведомителни писма на България и още три страни членки заради това, че не са въвели двуизмерния баркод в единния формат за визи.

Двуизмерният баркод беше въведен през април 2020 г, за да се защитят вписванията на визовия стикер от фалшифициране. Крайният срок за изпълнение на решението изтече през май 2022 г. 

България, Гърция, Кипър и Литва разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на писмото и да отстранят установените от Комисията недостатъци. 

Също днес Еврокомисията реши да изпрати мотивирано становище до страната ни и Латвия, тъй като не са транспонирали правилно директивата за правото на информация в наказателното производство, която цели да гарантира, че на заподозрените или обвиняемите в рамките на наказателно производство или за които е издадена европейска заповед за арест, се предоставя подходяща информация за техните права. 

Страните имат два месеца, за да отстранят недостатъците. Ако не го направят, Комисията може да ги даде на Съда на ЕС. 

Комисията изпрати също така мотивирано становище на България и Кипър, тъй като не са транспонирали правилата на ЕС за използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право. Директивата изисква от страните членки да въведат изцяло онлайн процедури за учредяването на определени видове дружества, регистрацията на трансгранични клонове и подаването на документи в бизнес регистрите. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени