Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейската комисия изпрати мотивирано становище:

България бави плановете за речните басейни и риска от наводнения

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия изпрати мотивирано становище до осем страни-членки, сред които и България, в което ги призова да приключат плановете си за управление на речните басейни според изискванията на директивата за водите и плановете за риска от наводнения. В противен случай тя може да ги изправи пред Съда на ЕС.

И двете директиви изискват от държавите-членки да преразглеждат, актуализират и съобщават тези планове на всеки шест години. 

Плановете за управление на речните басейни включват програма от мерки за осигуряване на доброто състояние на всички водни обекти. 

Плановете за управление на риска от наводнения пък се изготвят въз основа на карти, които показват евентуалните неблагоприятни последици, произтичащи от сценариите за наводнения, подчертават от Комисията. 

През февруари Комисията изпрати официални уведомителни писма до тези страни, с които ги призова да приключат прегледа на своите планове за водите. 

България обаче, заедно с още няколко от страните, закъсняват с прегледа, приемането и съобщаването на третите планове за управление на речните басейни и вторите планове за управление на риска от наводнения.

Страните-членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят и предприемат необходимите мерки. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени