Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гъбарите с много неизвестни около предвидения за тях патентен данък

Българската асоциация на гъбарите ще търси разяснения на среща в НАП на 3 октомври

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Новият патентен данък дали ще е допълнителен, или ще замести някой друг.

Това изтъкна в интервю пред БНР Юлиан Колев, представител на Българската асоциация на гъбарите, като основно неизвестно пред бранша.

С промяна в Закона за местните данъци и такси събирането на билки, гъби, боровинки и други диворастящи плодове и растения се включва в списъка с дейностите, които се облагат с патентен данък от общините. Размерът на налога може да варира между 240 и 480 лева годишно.

"Очакваме среща с Министерството на финансите, за да бъдем запознати с идеите им, а и ние да споделим за нашите проблеми, ако можем да намерим съвместни решения. На 3-ти октомври, понеделник, сме поканени в централата на НАП", каза той.

Колев подчерта, че до момента се знае, че се предвижда патентен данък за берачите на гъби, които досега не са заплащали никакви налози, а единствено фирмите, които купуват, преработват и изнасят, са плащали данъци по Закона за доходите на физическите лица:

"Не е ясно дали този данък ще остане и патентният данък ще е допълнителен. Т.е. не знаем дали това е допълнителен данък, или ще замести някой друг".

Интервюто на Илия Вълков с Юлиан Колев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени