Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За киното с Меглена Караламбова

41-вата "Златна роза" почете 80-годишния юбилей на голямата българска актриса със специална визия

Меглена Караламбова и Венцислав Сариев
Снимка: БТА

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота.

Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм е вдъхновен от 80-годишния юбилей на актрисата. Талантът и чарът ѝ красят плаката на фестивала, дело на Николай Тонков. За специалната визия той използва снимка, предоставена от партньора на фестивала – Българската национална филмотека, която представлява кадър от филма "Татул". В него Меглена Караламбова играе първата си главна роля. Филмът на Атанас Трайков от 1972 година беше и част от програмата "Открити хоризонти".

Публиката на "Златна роза" имаше възможност да види на откриването и откъси от филми с нейно участие, като "Осмият", "Бяла магия", "На границата", "Сбогом, мамо", "Църква за вълци", "Чичо Коледа", както и от сериала "Порталът". С тази филмова ретроспекция фестивалът отдаде почит към актрисата.

Меглена Караламбова гостува в "Какво се случва", за да разкаже как вижда киното днес, особено това, което се представи в програмата на 41-вата "Златна роза". Тя говори за:

удоволствието от работата с младите, в които открива именно бъдещето, за което всички говорим;
 начина, по който разчупва ледовете с тях, и за любовните писма, които те ѝ пишат;
въпросите, които филмите задават, като даде пример с "Уроците на Блага" и безкомпромисната роля на Ели Скорчева;
следата, която Методи Андонов е оставил във всички негови студенти - методианците, от които е част и самата тя;
спомена от кандидатстването във ВИТИЗ и съветите на баща ѝ;
природата на актьора и характера на боеца.

В разговора се присъедини и младият режисьор Венцислав Сариев, който кани Меглена Караламбова да участва с малка, но много значима за сюжета роля във филма му "13 август", който е част от късометражния конкурс на "Златна роза" 2023. Той от своя страна говори за таланта и характера на актрисата, които будят възхита и респект.

На 4 октомври в Театър 199 Меглена Караламбова ще играе в "Заешка дупка" от Дейвид Линдзи-Абер, а на 10 октомври - в представлението "4000 мили" по текстове на Ейми Херцог, което се играе за последно.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.