Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кремъл: Забраната за износ на петрол цели да стабилизира вътрешния пазар

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва не е обсъждала с партньорите си в ОПЕК+ евентуално увеличаване на добивите от тяхна страна, което да компенсира забраната за износ на руски петрол. Това заяви на днешния си брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Освен това той аргументира рязкото увеличаване на военните разходи  в страната с "хибридната война, която Западът води срещу Русия". 

Дмитрий Песков увери, че Русия ще се придържа към досегашните си ангажименти към петролния картел, които предвиждат намаляване на добива с половин милион барела дневно. Забраната за износ на руски петрол беше въведена миналата седмица. Целта ѝ е да стабилизира положението на вътрешния пазар, където се наблюдава рязко поскъпване на бензина и дизеловото гориво. На съвещание с правителството вчера президентът Владимир Путин отбеляза, че въпреки въведените мерки цените продължават да растат.

На брифинга си Песков коментира също така предвиденото в проектобюджета за 2024 г. увеличаване на военните разходи с 68% спрямо настоящата година. Това са близо 30 на сто от всички бюджетни разходи или 6% от БВП на страната. Песков нарече увеличаването "абсолютно необходимо", защото "Русия живее в състояние на хибридна война и продължава специалната военна операция". 

Междувременно президентът Путин подписа указ, съгласно който 30 септември се обявява за празник на присъединяването на така наречените нови територии към Русия. Става дума за анексираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна.

Днес Путин се срещна с новоизбраните губернатори и определи местния вот в четирите региона като важна стъпка към пълното им интегриране в състава на Русия. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени