Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напрежение в НС след отхвърлено искане на опозицията за отсрочка на териториалните планове

Снимка: Виолета Ашикова, БНР

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на БСП за включване в дневния ред на проект на решение за отсрочка от един месец за изпращане на териториалните планове за справедлив енергиен преход. По-рано проектът, внесен от "Възраждане", БСП и ИТН  беше отхвърлен от енергийната парламентарна  комисия.

Социалистите направиха редица процедури, но документът не беше включен за обсъждане и гласуване в пленарната зала. Депутатът Христо Проданов се възпротиви:

"Ние и хората, които са на улицата, не сме съгласни с това. Ще настояваме докрай това да се разгледа като проект за решение в Пленарна зала. Кого се опитвате да лъжете - хората които са по улиците или депутатите? С кого се подигравате". 

Отказ имаше и по искането на  "Има такъв народ" за включване на проекта на решение на опозицията за отсрочка от един месец за изпращане на териториалните планове за справедлив енергиен преход и изпълнение на решението на Народното събрание за ревизията им. Това доведе до напрежение в пленарната зала. 

Депутати от БСП, ИТН и "Възраждане" се събраха около трибуната в пленарната зала и блокираха работата по обсъждането на промените в закона за обществените поръчки.

Депутатът от ИТН Павела Митова отказа да се върне на мястото и влезе в спор със заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Малко след 19 ч. последва временно прекъсване на заседанието, тъй като депутати от опозицията отказваха да се върнат по местата си стояха около трибуната в пленарната зала. 

След възобновяване на работата Никола Минчев обяви, че предлага прекъсване на разискванията за промените в закона за обществените поръчки и включване на проекта на опозицията в дневния ред, като призова депутатите да се върнат по местата си, за да се премине към процедура на гласуване. Опозицията обаче отказа с мотива, че мнозинството може отново да го отхвърли и последва ново прекъсване на заседанието. 

Малко след това заседанието на Народното събрание беше прекъснато. Системата за гласуване отчете липса на кворум след като само четирима депутати участваха в гласуването за включване на проекта на опозицията в дневния ред за отлагане на изпращането на териториалните планове.

По-рано днес мнозинството отхвърли включване и на още две допълнителни точки - промените в закона за администрацията и проект на решение за удължаване на срока за внасяне на законопроектите на държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. 

Днес депутатите обсъждат окончателните промени в закона за обществените поръчки. Частните лечебни заведения ще прилагат закона, ако повече от 50% от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Здравната каса. Това окончателно записаха депутатите с приетите поправки в закона за обществените поръчки. С гласуваните на второ четене промени се създава постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона.

Заседанието на НС продължава над 10 часа.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.