Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Изборите в Словакия ще бъдат спечелени от такива партии"

Проф. Здравко Попов: В Европа тече консолидиране на консервативни и националистически партии

"Вишеградската група върви към някакъв особен тип солидарност"

| Интервю
Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС
В Словакия се провеждат предсрочни парламентарни избори. 
"Те са много важни. Противоречието между консервативно – либерално и националистическо - глобалистко е много силно проявено", обясни пред БНР проф. Здравко Попов, бивш посланик в Прага, президент на Института за публична политика.

При разделянето Чехия и Словакия през 1992 година първата власт в Словакия е на Владимир Мечиар – един от образцовите националисти, разказа той в предаването "Събота 150". 

"Дълго време държеше националистическия дискурс в управлението на държавата. Имаше един период, в който той заглъхна заради потребността на обществото от европейска интеграция. Този период обаче не се оказа устойчив. При радикализация на обществото, дори и свързана с войната в Украйна, изплува този потенциален тип конфликт, който съществува във всички Вишеградски страни – срещу опасностите на глобализацията и интеграцията". 

Роберт Фицо усети, че това е вариант за успех и стана своеобразен евроскептик, посочи проф. Попов.

"Забеляза се, че Социалдемократическата партия на Словакия започва да придобива националистически елемент. Това показва, че национализмите не се непременно свързани с разликата между ляво и дясно". 

Има две страни от Вишеградската група, в които управляват консервативни националистически партии – Полша и Унгария. Словакия вероятно ще влезе в същата позиция, прогнозира проф. Попов. 

"Забелязват се подобни тенденции и в Чехия. Вишеградската група върви към някакъв особен тип солидарност. Запазването на националните интереси и идентичности се оказа по-сериозна спойка на регионалната група, отколкото интеграционните им интереси". 

Той прогнозира, че изборите в Братислава ще бъдат спечелени от консервативни и  националистически ориентирани партии. 

"Фицо не може сам да направи правителство. Партията на прогресивна Славакия също няма шансове да състави самостоятелно правителство. И партия „Смер“ би могла да организира около себе си няколко партии на базата на националистически интереси".

В Европа тече процес на консолидиране на консервативни и националистически партии, обясни проф. Попов.

"Словашката национална партия се споразумя с българската партия "Възраждане" за общи действия по време на европейските избори. "Алтерантива за Германия“ също има споразумение за общи действия с "Възраждане“. Изгражда се една стабилна мрежа, която да представи общи продукти за кампанията за европейските избори, а и с по-дългосрочна цел - да се консолидира като силна фракция в ЕП".

Чехия, Словакия, Полша и Унгария имат едно по - особено разбиране за демокрация и свобода, сравнено със западното, отбеляза експертът.

"За тях това означава да си независим и да не си управляем от големи сили. Разбират го като национален суверенитет. Те са се съпротивлявали на тоталитаризма по драматичен начин. Затова отстояват своята самобитност".

Цялото интервю на Весела Владкова с проф. Здравко Попов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.