Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Смер" води в официалните данни, а "Прогресивна Словакия" е начело според екзит половете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че екзит полове показват, че партия "Прогресивна Словакия" води в предпочитанията на избирателите, при 20 процента преброени гласове официалната статистика сочи, че начело след парламентарните избори е партия "Смер - социална демокрация" на бившия ляв премиер Роберт Фицо, предаде "Гардиън". Според данните на Статистическата служба на Словакия в момента на първо място е "Смер" с 20 на сто от гласовете, следвана от партия "Глас - Социална демокрация" на друг бивш премиер - Петер Пелегрини с близо 17 процента. "Прогресивна Словакия", начело с евродепутата Михал Шимечка, засега е на трето място с малко над 12 на сто.

Първият екзит пол след парламентарните избори в Словакия показваше преднина на партия "Прогресивна Словакия". В него формацията води с 23,5 процента от гласовете. На второ място е партия "Смер - социална демокрация" с 21,9 на сто. Резултатите от проучването обаче сочат, че нито от партиите няма да има мнозинство за самостоятелно правителство. 

Втори екзит пол също сочи, че начело е "Прогресивна Словакия", но с минимална преднина от по-малко от процент. 

И двата екзит пола показват, че крайнодясната партия "Република" влиза в парламента с около 6 на сто от гласовете. Засега не е ясно дали националистическата "Словашка национална партия" обаче също ще успее да стане част от парламента. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени