Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старт на нова система за придвижване на стоки от Великобритания до Северна Ирландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес започва прилагането на ключова част от "Рамката от Уиндзор" със стартирането на нова система за придвижване на стоки от Великобритания до Северна Ирландия.

Рамката, която беше договорена от ЕС и Обединеното кралство през февруари, е подобрен вариант на споразумението или Протокола за Северна Ирландия след Брекзит, което има за цел да облекчи търговията между провинцията и останалата част от кралството.

Най-видимата промяна ще бъде наличието на надпис "Не е за ЕС" върху някои хранителни продукти по магазините в Северна Ирландия. Тази промяна в етикетите трябва да бъде въведена в останалата част от Обединеното кралство през следващата година.

Министърът за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис каза, че новата система означава, че "значителното мнозинство" от търговията от Великобритания към Северна Ирландия ще се "третира като вътрешна търговия на Обединеното кралство".

От днес влиза в сила и нова система за преминаване на стоките по северноирландските пристанища, като за целта ще се използват "зелени" и "червени" ленти, което цели намаляването на бюрокрацията за британски стоки, чиято крайна цел е Северна Ирландия.

Стоките, които идват от Великобритания, за да бъдат продадени на потребители в Северна Ирландия, ще използват "зелената" лента, което значи минимална документация и малко рутинни проверки. Компаниите, изнасящи такава стока, ще трябва да се регистрират в нова схема за т. нар. "доверен търговец".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.