Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

DOT. SOFIA e големият победител в "Български архитектурни награди 2023"

Снимка: kab.bg

Сградата DOT.Sofia, проектирана от I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов), се отличи с голямата награда в петото издание на конкурса "Български архитектурни награди". Този престижен конкурс се организира ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ) и представлява важно събитие за архитектурната общност в страната.

Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември в "София Хотел Балкан" под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството, г-н Андрей Цеков. Наградата е в признание на иновацията и изкуството, които се срещат в проекта на DOT.Sofia.

Сградата DOT.Sofia се намира в сложния контекст на Женския пазар в София и има амбицията да промени и обнови този важен градски район. Проектът представлява иновативен подход към архитектурата и урбанистичния дизайн, като съчетава съвременни изкуствени решения с оглед на постигане на устойчивост и енергоспестяване.

Голямата награда бе връчена на арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, председателя на КАБ арх. Владимир Милков и председателя на международното жури арх. Франсоа Валентини.

Ето какво сподели арх. Кътов в ефира на "Нашият ден":

"До този момент сме печелили само специални награди в този конкурс. В него се оценяват некомерсиални творби. Това е една разлика, която не се прави винаги. Големите инвестиции и обекти не винаги са носители на качество и обратно – в по-малките творби архитектите могат да се концентрират и да бъдат по-задълбочени".

В интервю за "Нашият ден" арх. Владимир Милков, председател на Управителния съвет на КАБ и носител на голямата награда, сподели: "30 проекта са заявили участие. Това е абсолютно нормално. Това не са проекти, а реализирани сгради. За мащабите на България в рамките на две години 30 добри качествени реализации са предостатъчно. Нямаме категории – избираме най-добрата реализация с най-добрата архитектура. Оценява се също и социално икономическата насоченост, реализация, която обединява обществото и служи в полза на хората, а също и устойчивост и енергоспестяване, която е красива и в която са приложени иновативни решения".

Сградата DOT.Sofia представлява пример за архитектурна иновация и смел дизайн, които могат да вдъхновяват бъдещите проекти в страната и да допринесат за подобряване на градската среда и качеството на живот на хората.

Специална награда за социален принос и успешно представяне на Венецианско архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта  “Education Is the Movement From Darkness to Light”, с който България участва в световния форум.

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

Think Education Forward е концепция за архитектурно трансформиране на българското училище. Тя включва 8 проекта, които трябва да бъдат реализирани в период от 8 години.

Hotel Lotus на ARHIS PROJECT е изградена на скатен терен с панорамна гледка към Варненски залив. Сградата е интегрирана в ската и представлява визуален акцент над пътя.

Проектът “100 стола на покрива” е първа стъпка от по-голяма инициатива за трансформация на Бизнес Парк София.
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.