Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пламен Таушанов: Новата методика за плащане на онколекарствата ще има катастрофален ефект върху пациентите

| Интервю
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП
Снимка: Ани Петрова

НЗОК ще плаща на всички болници една и съща сума за дадено онколекарство. Това ще е най-ниската цена, на която то е било доставено на дадена болница през предходен месец. Новото правило е заложено в Закона за бюджета на здравния фонд и влезе в сила от 1 октомври. Преди дни Надзорният съвет на НЗОК прие методика за неговото прилагане. Срещу това правило се обявиха първо от Лекарския съюз и представители на производители и търговци на едро с такива лекарства. След това и от Асоциацията на университетските болници, които се опасяват от фалити.

Пред БНР Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК, посочи, че гласуването в Надзорния съвет на НЗОК ще бъде днес. По думите му обаче Надзорният съвет е с вързани ръце:

"Когато НС е приело от 1 август тези правила с промени в Закона за здравното осигуряване, е предопределило тази най-ниска цена".

В предаването "Преди всички" Таушанов уточни, че става дума за 40 лекарствени терапии в 15 лечебни заведения за над 24 хил. пациента месечно. "Това информационно за да бъде обслужено, е почти невъзможно и е сериозен казус, т.е. как да се проследят всички възможни цени на тези 40 терапии във всички лечебни заведения за предишния месец", добави той. Според него тези правила няма как да сработят. Освен това, те са и неудачни, смята Пламен Таушанов.

"Целта на правителството е да се намалят разходите за лекарства, но по този начин нищо не намаля. Това е нонсенс".

Той подчерта още, че у нас НЗОК не покрива биомаркерите, с които се определя с какво пациентите да се лекуват.

"Депутатите, преди да си тръгнат в отпуска, да вземат да решат този въпрос. Не може да се отлага и да се подлагат на риск хиляди пациенти", призова Таушанов и предупреди, че ефектът за пациентите ще е катастрофален.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени