Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В България според анонимна анкета

Над 73% от служителите са чувствали дискриминация на работното място

Снимка: nPloy

Над 73% от служителите у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по подбор или на работното място.

Най-широко разпространената причина за дискриминация е възрастта (46%) – това се потвърждава и от последните данни на Евробарометър, следвана от полът и половата идентичност (33%) и семейния статус (19%).

Данните са от анонимно проучване, проведено в продължение на 5 месеца от nPloy сред над 900 служители и 150 HR специалисти в България, обясни пред БНР-Радио София един от създателите на платформата Константин Цонев.


По думите му, по-възрастните по-трудно си намират работа в сравнение с младите хора без опит.

Приблизително 59% от служителите и 30% от специалистите по човешки ресурси са били свидетели на неуместни или сексуални намеци, насочени към колега, като в 44% от случаите са били отправени към жена. Повечето от тези случаи остават недокладвани.

Според българското законодателство при фирми с над 50 служители вече трябва да има и квота за хора с физически или интелектуални затруднения. Около 51% от HR специалистите и 60% от служителите обаче твърдят, че това не се спазва.

Още подробности – в разговора на Невена Николова.


  • nPloy използва силата на технологиите, за да революционизира процеса на подбор. 
    Благодарение на своя алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, платформата директно свързва кандидати и работодатели подобно на приложенията за запознанства, така че да покрие техните очаквания за заплата, умения, опит, местоположение, тип работа и т.н. Към момента nPloy има над 150 000 потребители и 1100 компании. 
    Наскоро получи и отличието “Стартъп на 2023 г.” от Forbes Business Awards.
    Чрез решението си за анонимен подбор, nPloy се стреми да елиминира пристрастията и дискриминацията, като позволява на организациите да изградят разнообразни и приобщаващи екипи. С разрастването си, платформата се ангажира да трансформира пазара на труда като го направи по-прозрачен и достъпен.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.