Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ако министър-председателят желае, може да посети протестите, казват енергетиците

Протестиращите енергетици отказват поканата на премиера за преговори в Раднево

Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори и енергетици отхвърлиха поканата на премиера Николай Денков да преговарят утре с него в Раднево. Те настояват за среща в Народното събрание.

Днес по обед протестиращите миньори и енергетици настояваха премиерът Николай Дянков да дойде при тях, след това пренасочиха исканията си към народните представители и очакват покана за среща в София, за да преговарят с председателите на парламентарните групи.

 Междувременно обаче такава дойде от страна на премиера.

Бисер Бинев, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток", попита протестиращите на автомагистрала "Тракия" трябва ли да отидат на срещата.

Отговорът беше: "Не, не. Тук да дойде. Тук, на място".

"Ние си казахме, до вчера наистина говорехме едно - искахме той да дойде тук.  Той днес реши, че може евентуално да дойде в мините или в ТЕЦ-а, без значение къде. Ако иска, да заповяда тука". 

Такава е и позицията на протестиращите енергетици, които за четвърта вечер блокират Прохода на Републиката край Гурково.

Всички остават на позиция, че преговорите за промени в Териториалните планове за справедлив преход и предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се водят в парламента:

"В парламента. Среща не с Бойко Борисов и Делян Пеевски, и с Денков, а с всички всички парламентарно представени групи". 

По информация на синдикатите председателят на Народното събрание Росен Желязков вече е информирал председателите на парламентарните групи за желанието на синдикатите.

И протестиращите енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от мини "Открит въгледобив", които от тази сутрин блокираха безсрочно автомагистрала "Струма" при при Дупница,  няма да отидат на обявената за 11:00 ч. утре среща с премиера в Раднево, каза за БНР координаторът на КТ "Подкрепа" за Кюстендилския регион Йорданка Германова. Тя е при протестиращите и ще остане там цялата нощ.

Една такава среща не би дала резултат, посочи синдикалистът:
 "Министър-председателят поиска поредни разговори, с които да губи времето на хората и те да мръзнат тука. Просто един разговор. Стачните искания на хората са отправени към парламента, защото той е този, който в момента може да реши проблема.

Опитват на национално ниво да уговарят една среща, дано да бъде за утре, ако не утре  - най-късно в сряда", каза Йорданка Германова

Каква е обстановката при протестиращите на АМ "Струма", които тази нощ ще са над 100:
"Няма никаква промяна, опънахме си палатките тука и до утре най-вероятно няма да има, защото през нощта никой не го интересува, че хората мръзнат и ще на магистралата. Полицията си отиде. Пътят е задръстен отдолу,  колона от над 20 тира са се подредили... Ние сме свикнали. Важното е всички да са здрави"

Блокадите и на другите основни пътни артерии продължават. 

По-рано днес енергетиците и миньорите издигнаха 6 конкретни искания, които включват:

- Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната;

- Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от януари 2020-а - да не се допуска в дългосрочен план спиране или ограничаване работата на ТЕЦ "Марица Изток 2" и от януари тази година  да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост с графиците за намаляване на парниковите емисии от топлоелектрически централи до 2026-а;

- Изработване на енергийна стратегия до 2050 година;

- Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители;

- Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалния план на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти;

- Отпадане от териториалния план на предприятие за конверсия на въглищните региони.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.