Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Опозицията в Полша твърди, че цените на горивата в страната са занижени предизборно

Даниел Обайтек, главен изпълнителен директор на полския петролен гигант "Орлен".
Снимка: АП/БТА

Две седмици преди парламентарните избори в Полша опозицията обвини петролния гигант "Орлен" в опит да наклони вота в полза на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) чрез изкуствено занижаване на цените на бензина, предава ДПА.

"Предизборната кампания е в ход и ръководителят на "Орлен" Даниел Обайтек намалява цените на горивата и петрола почти всеки ден, заяви Томаш Трела, депутат от коалицията "Левица". 

Полската държава притежава дял от 27,5% в "Орлен", а главният изпълнителен директор Обайтек е член на ПиС. Полша вече седмици наред поддържа най-ниските цени на горивата в целия ЕС. Средната цена на бензина и дизеловото гориво в момента е 5,99 злоти за литър, което се равнява на 1,36 долара.

Компанията "Орлен" притежава пазарен дял между 65% и 70% и определя цените в Полша, отбелязва ДПА.

Парламентарните избори са насрочени за 15 октомври. Всички досегашни анкети показват видима преднина за ПиС. Въпреки това някои анализатори смятат, че не е изключено опозицията да спечели. 

Сп. "Политика инсайт" писа, че министерството на климата и околната среда е дало на "Орлен" зелена светлина за използване на горива от запасите за извънредни ситуации, за да осигури ниски цени преди изборите.

Министерството, отговарящо за държавните холдинги, обаче обясни ниските цени на бензина като ефект от неотдавнашното придобиване на петролната компания "Лотос" от "Орлен".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.