Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Кипър обсъждат мерки за предотвратяването на пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерки за предотвратяване и справяне с пожарите в Кипър ще бъдат обсъдени на голяма среща днес при президента на страната Никос Христодулидис, с участието на четирима министри и представители на всички компетентни служби. Очакват се решения за технологично обновяване на противопожарните сили, инсталиране на термокамери в рисковите райони, увеличаване на санкциите за подпалвачите.

Противопожарната служба в Кипър получи 9 камиона от най-ново поколение, което е част от плана за укрепването ѝ. Всяка от новите коли струва около 300 000 евро.

Модернизацията на противопожарния автопарк и необходимостта от непрекъснати технологични подобрения на оборудването за гасене на огъня са сред основните теми, които ще бъдат обсъдени на срещата днес.

На нея ще бъде представена пълна оценка за тазгодишните инциденти и ще се вземат необходимите решения, каза министърът на земеделието Петрос Ксенофонтос

В Кипър през изминалото лято избухнаха многобройни пожари, подпомагани и от рекордно високите температури. Най-силно пострада планинският район на област Лимасол, в който три пъти трябваше да се потушават мащабни пламъци и дори бе поискана международна помощ.

Местните общински власти отправят към правителството искания за подобряване на селските пътища, създаване на противопожарни зони, адекватно водоснабдяване, за да се осигури необходимото зареждане на цистерните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.