Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пети ден продължава блокадата на ключови пътни артерии в страната

Снимка: БГНЕС

Пети ден продължават блокадите на ключови пътни артерии в страната, а причината е в териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил. 

Остава затворен и Подбалканският път при Гурково. 

Блокада има и в Раднево на пътя за Нова Загора.

Международният път Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово също е затворен тази сутрин. 

Затворена е и магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и пътя Стара Загора-Димитровград. 

Служители на ТЕЦ-Сливен ще блокират от 13:30 ч. днес Подбалканския път в района на кръговото кръстовище край сливенското село Тополчане. Това съобщиха от синдикалните организации в дружеството. Вчера те блокираха за кратко входна артерия на града в знак на подкрепа към колегите си миньори и енергетици. Дружеството използва като гориво въглища, основно от басейна "Марица Изток".

За пореден път премиерът Николай Денков покани за разговори протестиращите миньори и енергетици, но късно снощи промени мястото на срещата. След провала на срещата в Министерския съвет, Денков отправи покана за среща на място в Раднево, но след като протестиращите поискаха среща и с народните представители, премиерът ги покани в парламента. От ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС потвърдиха участие в срещата, което стана ясно от късно съобщение на парламентарния пресцентър. Вчера в ефира на БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев съобщи, че и бизнесът настоява и дори има насрочена среща с премиера и ресорния министър този следобед, но до полунощ информацията не бе потвърдена от кабинета. 

В неделя бе насрочена първата потенциална среща между Николай Денков и протестиращите, но те не се отзоваха. Премиерът остави отворена вратата за преговори.

Изказването му дойде, след като миньорите и енергетиците не се отзоваха на поканата му и след като министърът на енергетиката Румен Радев отиде на терен при протестиращите, но не успя да спре протеста посланието:

Вчера протестиращите поискаха сериозни промени в териториалните планове, както и среща с парламентарните групи

Късно снощи срещата бе потвърдена от два източника – първо от правителствения пресцентър, който анонсира преместването й от Раднево в парламента и участието на „политическите партии, които подкрепят правителството“, а след това и от пресцентъра на Народното събрание, където групите, потвърдили участие в срещата, бяха назовани поименно – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Припомням, че индикативният интерес на 11 компании (както става ясно от публикуваните в интернет проекти на териториални планове) стана повод за размяна на реплики между партньорите в управлението. Също така – вчера в ефира на БНР Васил Велев поиска разширяване на списъка с компаниите

Велев анонсира и следобедна среща с Денков и енергийния министър, но засега подобна не е потвърдена от правителствения пресцентър и не е известен насрочен час за нея. В 17 часа се предвижда заседание на Министерския съвет.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.