Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Блокадата на АМ "Струма" при Дупница остава

Група от "Топлофикация"-Перник се присъедини с над 20 коли към протестиращите вече 24 часа енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от "Открит въгледобив" на АМ "Струма". пристигнаха с над 20 коли, така два протеста се сливат, казаха техни представители за БНР. 

Перничани пристигнали по магистралата, за да подкрепят протеста на енергетиците и миньорите от Бобов дол. Същевременно нощната смяна на протеста се прибра след 8 часа след една спокойна, но студена нощ на магистралата, при 5 градуса. 

Група от синдикалисти в ТЕЦ "Бобов дол" и мините, шефът на централата инж. Любимир Спасов се готвиха да заминат за срещата с премиера Денков в НС, насрочена за 11 ч. Ситуацията на място е спокойна в очакване на, както се изразяват протестиращите, "добри новини" от София

Блокадата на АМ "Струма" при Дупница, започнала вчера, ще продължи и днес и до решаване на проблемите с Регионалиня справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите. 

По минимум 100 протестиращи ще са на аутобана при пътен възел "Бинека", като движението е спряно в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него. 

Направен е график за редуване на протестиращите на по 8 часа - тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ "Струма". Снощи от ТЕЦ-а докараха и агрегат, за да се осигури ток за през нощта. Осигурява се и храна, сандвичи, и вода, за групата на протеста. 

Енергетиците и миньорите са решени да водят битката до край, докато не получат гаранции, че несправедливият и несъстоятелен според тях План за справедлив преход не бъде променен, не получат гаранции за работата  и поминъка си. 

Йоанис Панайотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", дойде при протестиращите и заяви:

"Това е борба, която ще се отрази върху всеки един български гражданин. Борбата на тези хора е борба на всички нас".

Още детайли чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.