Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Путин може скоро да обяви кандидатурата си за пореден президентски мандат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин може следващия месец да обяви кандидатурата си нов мандат на предстоящите през март 2024 г. избори за държавен глава. Това пише днес влиятелният в Русия в. "Комерсант" в публикация под заглавието "Предизборна цивилизация".

Стартът на неформалната президентска кампания е насрочен за ноември – на откриването на международното изложение "Русия", заявяват източници на изданието, близки до президентската администрация. Според един от възможните сценарии Путин може публично да обяви издигането си за нов мандат именно на този форум – в рамките на мероприятие, на което ще бъдат представени всички региони.

Има и други варианти, посочва изданието.

Според източниците идеологическата рамка на кампанията ще изглежда по следния начин – Русия е отделна цивилизация, за която са важни традиционните ценности, атакуват я врагове, но благодарение на консолидацията на обществото те няма да успеят нищо да постигнат.

Юридически кампанията за вота ще започне с назначаването на изборите от Съвета на федерацията (долната камара на парламента), което трябва да стане в средата на декември, тъй като гласуването ще е на 17 март 2024 г. Самият Путин все още не е обявявал публично участието си в изборите.

Владимир Путин, който получи поста от Борис Елцин в края на 1999 г. е вече най-дългогодишният руски лидер, с изключение на Йосиф Сталин, посочва Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.