Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виртуална изложба за първия главен уредник на Радиото Сирак Скитник представя БНР

Специалното изнесено предаване "Да питаме Сирака" на програма "Христо Ботев" е на 14 ноември от 17 ч.

Българското национално радио представя на 14 ноември новата виртуална изложба "Сирак Скитник – 140 години от рождението" в специалното изнесено предаване "Да питаме Сирака" на програма "Христо Ботев". Събитието е част от инициативите, с които БНР почита през цялата 2023 г. първия уредник на Радио София.

Изложбата разказва в картина, звук и сюжет за приноса на Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима си Сирак Скитник, към културния и  обществения живот на страната през първата половина на ХХ век. Той е сред най-ярките фигури в междувоенното българско изкуство и създаването на изложбата е пореден повод за преоткриване на неговата личност и наследството, което ни е оставил.

Сирак Скитник – художникът, критикът, основоположникът на Радиото, спомени на Петър Увалиев, Михаил Топалов, Богомил Нонев, Драган Тенев, Есто Везенков и богат снимков материал – всичко това може да бъде чуто и видяно във виртуалната изложба, посветена на 140-годишнината от рождението му.

Дизайнът и реализацията на мултимедийната публикация са на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия. Проектът е осъществен със съдействието на Архивния фонд на БНР, Софийска градска художествена галерия, Държавна агенция "Архиви“ и Художествена галерия "Димитър Добрович“ – Сливен.

Чуйте от звуковия файл предаването "Да питаме Сирака", излъчено пряко в ефира на програма "Христо Ботев“ на 14 ноември от 17.00 ч.

Виртуалната изложба може да бъде разгледана на сайта на БНР.


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.