Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Още деветима българи и членове на семействата им са изведени от Газа

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Още деветима български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно от Ивицата Газа и вече са в безопасност в Кайро. 

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във "Фейсбук".

"Благодаря за координираните усилия на МВнР, дипломатическите представителства на страната ни в Кайро, Рамалла и Тел Авив и дирекция "Ситуационен център". Предстоят последващи действия за прибирането им в България. Продължават усилията ни за подпомагане на всички потърсили съдействие български граждани.

На страницата на Министерството на външните работи е наличен банер, даващ достъп до постоянно актуализиращата се информация за оказване на съдействие на сънародниците ни в нужда", написа още Габриел.

Данни могат да бъдат изпращани и по електронен път на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56.

Припомняме ви, че в началото на ноември, на граничния пункт "Рафах", български граждани бяха посрещнати от български дипломатически служители в Египет и бяха транспортирани до Кайро.

Габриел увери, че дипломатическото ни ведомство продължава да полага усилия да подпомогне всички потърсили съдействие български граждани.

На 1 ноември външното ни министерство съобщи, че са сред първите евакуирани чуждестранни граждани от палестинския анклав са били 36 души с българско гражданство и членове на техните семейства

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.