Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

100 години романистика в България

Тази година катедрата "Романистика" на Софийския университет навърши 100 години. Вековният юбилей беше отбелязан с няколко прояви, поредната от които беше международна научна конференция с участието на учени и преподаватели от много големи световни университети.

Това е поводът в рубриката "Всичко за образованието" с участието на доц. Георги Жечев, преподавател в катедрата, да се върнем към началото ѝ. То е свързано с името на видния романист с високо международно признание проф. Тома Томов, който е основният двигател за създаването на катедрата. Той е и първият хабилитиран преподавател, който води лекциите почти по всички дисциплини и подготвя преподаватели, които да ги поемат. По-късно той създава и специалностите "Италианска филология" и "Испанска филология".

Идеята за въвеждане на "нови" филологии (освен класическите) в първото ни висше училище е на проф. Иван Шишманов още от времето, когато е министър на просвещението. Замисълът става факт през 1923 г. с откриването на катедрата "Романска филология" и един семестър след това – на "Германска филология" в рамките на Историко-филологическия факултет на Софийския университет.  

По същество профилът на катедрата е "Френска филология" и френската държава изпраща двама преподаватели, които да обучават студентите и да съдействат за развитието на специалността. Единият от тях, Жорж Ато, остава трайно свързан с България.

Век след въвеждането на университетско образование по френски език и литература у нас условията в световен мащаб са много различни, обхватът на специалността също се променя и разширява в посока на широката франкофонска езикова картина и литератури, контакта между езици и култури. Катедрата "Романистика" на Софийския университет остава мястото, в което студентите могат да получат пълноценна филологическа подготовка, наред с новите дисциплини и магистърски програми, ориентирани към професионалната им реализация.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимка –  Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.