Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обслужване на едно гише ще подкрепя икономическите връзки между двете кипърски общности

Снимка: архив

С финансова и техническа помощ от Европейския съюз от днес в Никозия започва да работи система за обслужване на едно гише /One Stop Shop/ за търговията през "зелената линия", разделяща острова. То ще подкрепя и стимулира икономическите връзки между двете кипърски общности. Новооткритото европейско гише ще предоставя услуги на кипърски гръцки и кипърски турски фирми, които вече търгуват или желаят да развиват такава дейност през демаркационната "зелена линия".

Единното им обслужване ще осигурява бърз и лесен достъп до специализирана експертиза, необходима информация, техническа помощ. Кипърските турски производители и търговци ще бъдат подпомагани в усилията им техните стоки да отговарят на стандартите на ЕС, за да се продават на неговия пазар.

Гишето ще работи на трите езика на острова – гръцки, турски и английски.

Целта е да се улеснява и насърчава търговията между двете разделени кипърски общности като силна мярка за изграждане на доверие между тях, казаха от Европейската комисия. Нейни партньори в инициативата са Кипърската търговско-промишлена камара и Търговската камара на кипърските турци.

Регулираното с европейски регламент движение на стоки от северната част на острова през "зелената линия" към контролираната от правителството на Кипър зона достигна през миналата година рекордните 15 млн. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.