Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Д. Свинаров: Изследванията за алкохол и наркотици трябва да се изведат от силовите структури

| Интервю
професор Добрин Свинаров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Заради многото случаи на задържани водачи, предизвикали тежки катастрофи, институциите предприеха поредица от действия, свързани с опит за овладяване на този пандемичен проблем. Част от тези действия бяха и промените в Наредбата за установяване на наркотици в кръвта. Темата е важна и от гледна точка на делата, чакащи с месеци заради съмнение, че водачите са шофирали с наркотици в кръвта.

Много са условията, на които трябва да отговаря анализът на слюнката, за да може да разчитаме на получените резултати като потвърдителни и адекватни, подчерта в интервю за БНР проф. Добрин Свинаров - началник на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към Александровска болница. 

По думите му по-правилно е да наричаме този материал течност от устната кухина, а не слюнка, защото става въпрос за биологичен материал с твърде широкоспектърна по състав конфигурация. 

В предаването "Преди всички" проф. Свинаров отбеляза също, че концентрацията на изследваните наркотици и вещества, с които се злоупотребява, са най-високи в урината, много по-ниски са в кръвта и още по-ниски - от порядъка на 10 до 100 пъти са по-ниски в течността от устната кухина в сравнение с кръвта. Според него това означава много високо изискване към технологиите и методите, с които ще се извършват изследванията. 

Като следващ компонент той посочи валидацията и документирането на надеждността на методите. 

"Когато се взима такъв материал, има специални устройства за получаване и не е ясно дали веднъж взетата с устройство като количество, състав и технология на получаване слюнка ще бъде адекватна за такъв потвърдителен количествен анализ или трябва да се използват друг тип устройства. Трябва да се гарантира аналитичната надеждност на технологиите за изследване на материал, взет специално по този начин", коментира специалистът. 

Освен това при употреба на наркотици непосредствено преди вземането на материала е възможно да има остатъци в устната кухина, които да повишават концентрациите, следователно няма да има ясна корелация между концентрацията в слюнката и степента на въздействие. Различен е и прозорецът, в който получената концентрация е информативна за степента на въздействие. Най-широк е прозорецът е при урината, по-малък е в кръвта и още по-малък в слюнката, обясни проф. Свинаров. 

Той е категоричен, че изследванията, за да бъдат обективни и неповлияни от различни по вид въздействия, трябва да се изведат от силовите структури. По думите му в страната има достатъчно голямо количество неизползвана апаратура, която ако се реорганизира, ще се окаже, че изобщо няма нужда от инвестиции за такава. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.