Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За половин час са изстреляни 220 противоградни ракети

Град унищожи прасковената реколта в няколко сливенски села /ОБНОВЕНА/

| обновено на 13.06.24 в 14:22
Снимка: Стоян Радев

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско, е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Най-засегнато от градушката е село Мечкарево, там 100% са пропаднали площите в овощните и зеленчуковите градини. 

Облакът се е формирал в Северна България в района на град Свищов, но там не му е оказвано въздействие по самолетен способ, заради преминаващите чартърни полети в района. Директорът на полигона край Старо село Даниела Мушкова коментира навлизането на облака над засегнатите зони в региона:
 "Облакът влезе необработен, готов и с такава плътност, която предполага лед до върха на облака".
Относно коментарите на земеделските производители за некачествени ракети отговорът на експерта бе, че това твърдение е безпочвено:
"Сегашните ракети като ефективност са много по-ефективни от предишните, които използвахме до 2000 година."
Тази сутрин стана ясно, че въпреки опитите за въздействие върху облака във  село Мечкарево е напълно са унищожени прасковените градини и други земеделски култури.В района на село Гавраилово също има пострадали градини. 

Ледените късове с големина на орех са унищожили не само плодовете на прасковите, но и самите дървета, каза Васил Василев, собственик на близо 250 декара праскови в землището на село Мечкарево.


"Дървета са повредени, а загубите са огромни. Не са 100%, а ние сме назад вече с много пари, не само, ами всичко е вложено. След един месец щяхме да берем праскови, щеше да има реколта…"

"Застрахованите площи са малко, защото никой не вярва, че при подобен случай ще бъде обезщетен според загубата."

"Ще проверят, че на дърветата има останали плодове, те всички са ударени, повредени и ще кажат, че има плодове по дърветата и нищо няма да платят."

Коста Петров, председател на браншова камара „Плодове и зеленчуци“ обяви, че ще искат среща в Министерство на земеделието за изясняване на въпроса със застраховането, проверка на качеството на ракетите против градушка и отваряне на програма за закупуване на електромагнитни оръдия и създаване на фонд с удръжки от субсидиите за компенсация на пострадали стопани.

"Точно такива 100% поражения, както виждате, да получават някаква компенсация."

От тази сутрин започнаха огледите на щетите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна