Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските специалисти в детското здравеопазване в София отново остават без пари

Снимка: Златина Петкова

С доклада за актуализирането на бюджета на Столичната община за тази година трябваше да бъде осигурено увеличение на заплатите на медицинските специалисти в детското здравеопазване. Актуализацията на бюджета обаче отпадна от днешното заседание на Столичния общински съвет.

Въпреки че през март, след поредица от срещи с кмета Васил Терзиев и синдикални организации, както и протести на медицински специалисти, беше договорено, че средства ще бъдат предоставени от Министерството на финансите и още от 1 април това ще бъде факт, до този момент пари не са преведени към Общината.

Общинският съветник от коалиция “ГЕРБ-СДС” Антон Хекимян цитира официалния отговор от финансовото ведомство, в който се казва, че парите няма да бъдат отпуснати и възможните решения трябва да се търсят от бюджета на Столичната община за 2024 г.

“При ясен факт и отговор, че Терзиев няма да получи тези пари, на 24 април той сключва Колективен трудов договор, без да оповести, че парите все още не са постъпили и най-вероятно няма да постъпят от държавата”, посочи Хекимян.

Зам.-кметът по финансите Иван  Василев призна, че след разговори с вече няколко правителства, допълнителните средства за увеличение на заплатите на медицинските специалисти не са преведени.

“Разчитаме, че след тези избори ще се състави отговорно правителство, което да реши да даде необходимите достойни възнаграждения на медицинските сестри не само в София, но и в цялата страна”, допълни зам.-кметът.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна