Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Велков и Радослав Парушев:

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

| обновено на 13.06.24 в 12:07
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас.

Радослав Парушев, адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България, сподели своите наблюдения относно променящата се реалност след 2020 г. и нейното отражение върху литературата. Той отбеляза, че реалността след началото на 2020 г. е започнала да предлага такива дистопии, че писателите трудно успяват да ги догонят. Парушев заяви: "Точно това, което в момента се случва, аз не съм го описвал, но някъде след 2020 г., след началото на 2020 г. реалността започна да предлага такива дистопии, че писателят не може да ги догони. Научната фантастика се оказа безпомощна след началото на 2020 г., предвид реалността, която се случва." Той добави, че ако преди три години някой беше казал, че ще има война в Европа повече от две години или че НДК ще бъде заградено с лента, той би го повярвал.

Андрей Велков, политолог, маркетолог и специалист по политически маркетинг, сподели своите мисли за текущите политически събития и бъдещите си литературни проекти. В момента той пише книга, озаглавена "Реквием за една държава", която разглежда събитията в една държава, наподобяваща България от 2021 г. насам. Велков изрази своята изненада и затруднения как да пресъздаде тези събития, като заяви: "И в момента това, което се случва в последните години, аз съм в лек потрес как трябва да го пресъздам, или трябва малко да съкратя книгата, или тя трябва да бъде над 30 тома."

По време на разговора бе обсъдена и текущата политическа ситуация в България. Велков и Парушев изразиха своите мнения за предизборната кампания и поведението на политическите партии. Велков спомена теорията, че партия "Величие" не са искали да влизат в парламента, а само да вземат субсидията, което според него е обърнало избирателите от политическия процес и довело до нихилизъм: "Комуникацията, която осъществиха политическите партии, съвсем обърнаха избирателя от политическия процес, чуха се гласове, че това е нихилизъм."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна