Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга в снимки разказва истории и съдби от Украйна

| Интервю
Снимка: Издателство "Жанет 45"

Фотокнигата "Украйна: Война и престъпления" ще бъде представена тази вече от 19 часа в Столичната библиотека. Тя включва творби на 93-ма фотожурналисти от близо 30 държави. Книгата е с 540 страници, на които са отпечатани 366 цветни и черно-бели фотографии, както и 38 кратки журналистически есета.

Първото издание на книгата, която излиза миналата година на английски и украински език, е отличено като най-добра книга на международните награди за фотография 2023 г. и със сребърен медал от наградата "Антем" в категория "Човешки и граждански права".

Всички приходи от продажбата на книгата ще бъдат използвани за дарителски каузи, свързани с Украйна.

Пристигнах в Украйна, за да фотографирам войната, каза пред БНР американският фотожурналист Кристофър Окиконе, който от 2014 г. живее в страната. Той си спомня, че първата му сериозна журналистическа работа като фотограф е била именно тогава – на фронтовата линия в Донбас.

"През 90-те дори хората на Балканите бяха много изненадани, че нещо такова като войната в Югославия може да се случи. И след всяка война хората си казват "Това е отвратително. Такова нещо повече не трябва да правим". После минава едно поколение, всички забравят и отново се повтаря същото. Нищо не ме изненадва. В момента съм на 52 г. и не бих се изненадал, когато стана на 82, това пак да се повтори и потрети".

Снимка: Валерия Николова

В предаването "Хоризонт до обед" той разказа за обстановката и заснетото в Киев, Буча и Ирпен.

"Докато заглавията във вестниците се сменят, ние забравяме за случващото се и много лесно може да се забрави за мащаба на войната. Книгата показва Киев, Харков, Бахмут, Авдеевка, Херсон. Виждаш колко е голям фронтът на това, което става".

Кристофър Окиконе обаче бе категоричен, че е важно да се показва не само широтата, но и дълбочината на случващото се.

Книгата е абсолютно зашеметяваща, отбеляза издателят Манол Пейков. По думите му "това е страхотен труд". Изходните снимки са били повече от 5000, подчерта той и бе категоричен, че си струва книгата да бъде видяна и закупена.

Книгата е колекционерско издание и няма да се продава в книжарниците, обяви също Манол Пейков.

"Не би ми се искало всички тези жестокости, които преживяваме в Украйна, да се случат някъде другаде в Европа. За мен е много важно, че тези изложби и представяния на книги, като тази, се показват в страни, които са толкова зависими от руската пропаганда, защото тази чума не можем да си позволим да прониква в Европа", каза от своя страна Виктория Пришлина от Украйна.

Цялото интервю на Валерия Николова с Кристофър Окиконе, Манол Пейков и Виктория Пришлина в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна