Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев: Оперативен щаб ще синхронизира действията по последствията от градушките

Димитър Главчев и Василка Панайотова
Снимка: БГНЕС

Оперативен щаб ще синхронизира действията на институциите за преодоляване на последствията от градушките и дъждовете през последните дни. Това каза служебният премиер Димитър Главчев при посещението си в град Шипка, където вече описват щетите от вчерашното бедствие. Главчев призова местните администрации да съдействат, за да може по-бързо парите да бъдат отпуснати.

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че е в Шипка, за да покаже съпричастността на държавата. Заедно с него на място дойдоха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане

Главчев обяви, че е сформиран оперативен щаб, който ще се занимае с последиците от бедствията от последните дни.

"Този щаб ще се занимава с всички последствия около последици от бедствията, за да могат да синхронизират действията си. От каквото имат нужда ще бъде отпуснато и то отново в най-кратък срок, защото съгласете се, около сезона на градушките, иначе няма да има ползи".

Комисия на местната администрация и социално подпомагане вече описва щетите на домакинствата в региона. 

Продължава разчистването и отводняването в град Шипка, където сутринта отново се изсипа пороен дъжд. Около 300 домакинства вече са подали документи за еднократна помощ. Още толкова се очаква да подадат документи, каза кметът на града Василка Панайотова. 

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова обясни, че се работи и за разчистването на прохода Шипка и на активирани свлачища в района.

"Тази сутрин има активирани още 3, като са предприети действия по тяхното разчистване. Също така се разчиства и пътят през Шипка, прохода Казанлък-Габрово, защото и той е с много листна маса, която застрашава безопасността, не е затворен, не подлежи на затваряне, ще се разчисти до края на деня".

От община Казанлък обявиха, че обявеното бедствено положение в засегнатите села и градове в района остава до нормализирането на обстановката.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени