Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Габрово няма да образува досъдебно производство за масовото сбиване в града

Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Габрово отказва да образува досъдебно производство за масовото сбиване в града в изборния ден. Няма данни за престъпление, считат от държавното обвинение. Заради случилото се местни жители настояват за незабавни мерки за опазване на обществения ред.

Масовото сбиване в изборния ден се случи в късните следобедни часове на пешеходната улица в Габрово, а от разпространените любителски записи се вижда мъж с нож в ръка.  

Конфликтът е заради неизяснени отношения между участниците в сбиването, а не демонстрация против реда и обществото и не покрива нормата на престъплението хулиганство, обясняват от Районната прокуратура в Габрово. 

Затова от държавното обвинение отказват да образуват досъдебно производство и изпращат материалите на полицейските органи за установяване на административно нарушение на обществения ред. За неспазване на общинската наредба, която забранява на гражданите да предизвикват скандали и сбивания, се налага глоба от 50 до 1000 лева.

Случаят предизвика недоволство сред местните жители и даде повод да се коментира сигурността на публични места в града. Полицията засили присъствието с ангажиране на допълнителни сили. 

Разпространява се онлайн петиция с настояване за мерки за опазване на обществения ред в Габрово.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени