Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Запрянов: Служебното правителство работи за оформяне на следващ пакет помощ за Украйна

Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Служебното правителство работи за оформяне на следващ пакет помощ за Украйна, заяви пред БНР министърът на отбраната Атанас Запрянов след края на заседание на военните министри на страните от НАТО.

Помолен за коментар на думите на държавния глава Румен Радев, който каза, че е поискал промяна в декларацията на срещата на Б9 - военната помощ за Украйна да бъде по желание, а не задължителна, Запрянов отговори:

"Алиансът не иска да ескалира този конфликт. Алиансът иска справедлив мир, а справедливият мир минава Украйна да си защити територията. Затова декларацията да спрем помощта е реално "подарък" за Путин".

Министър Запрянов се съгласи с президента Радев, който по-рано днес поиска въвеждането на задължителна военна подготовка за българските граждани:

"Напълно съм съгласен с господин президента и разбирам неговото притеснение като Върховен главнокомандващ, че Българските въоръжени сили са много под щата окомплектовани. Това е крайна мярка - да върнем задължителната подготовка на българските граждани. Но след като Народното събрание увеличи драстично заплатите от 1-ви януари догодина, ако не се увеличи интереса на младите хора към въоръжените ни сили, ние наистина трябва да мислим за други форми. Говорим за връщане на задължителната подготовка на гражданите, а не за наборна военна служба", посочи министър Запрянов.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени