Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО договори план за координиране на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението

Снимка: Ройтерс

Съюзниците се споразумяха за план за начина, по който НАТО ще оглавява координирането на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението - това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след заседанието на министрите на отбраната.

Това ще става в командване на Пакта, което ще се намира в американски обект в германския град Висбаден и логистични възли на източния фланг под командването на генерал с три звезди. Той ще се отчита на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Очаква се в това начинание да участват 700 служители на НАТО и хора от страните партньори. Алиансът ще наблюдава обучението на украинските въоръжени сили в тренировъчните центрове на териториите на съюзниците. Украйна ще бъде подкрепена чрез планиране и координиране на дарения, както и ремонт на оборудването.

Столтенберг каза, че трябва да се направят задължително четири неща преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон - незабавно да се изпратят системи за противовъздушна отбрана и F-16 на Украйна, да се поеме дългосрочен ангажимент на съюзниците за финансова помощ на страната, да се осигури помощ за нейната сигурност и обучение на въоръжените й сили, както и да се даде ясен сигнал за приближаването й към НАТО.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени