Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Снимка: Ани Петрова

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева.

Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до края на 2029 година, а максималният бюджет на помощта за целия период е до 30 000 000 лв.

Схемата  е разработена по инициатива на браншовите организации в сектора на производството на винено и десертно грозде, предвид посочената от тях необходимост от държавна подкрепа за контрол на вредители по лозата.

Подпомагането има за цел да компенсира част от разходите на земеделските стопани, направени за продукти за растителна защита.

Максималният интензитет на помощта е до 100% от разходите, но не повече от 600 лв./ха.

Фермерите трябва да имат предвид, че има списък с позволените продукти за растителна защита, който е поместен в Националната програма от мерки за борба с вредителите.

Предстои фонд "Земеделие" да изготви указания за получаване на помощта, които след това трябва да бъдат утвърдени и от земеделския министър
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна