Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията на моряшките песни оживява в спектакъл

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно "шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи през 2019 и 2020 година.

Кораба направляват музикантите Николай Димитров и Полина Петрова от "The Drive of Music" – композитори и аранжори. Екипът включва певци и инструменталисти от различни музикални поприща. Младата, зашеметяваща звезда на симфоничната сцена – Ана-Мария Крайчева, която ще добави изящен сопранов глас и мелодии на флейта. Съвсем в стила на тези моряшки традиции се вписва и бароковата флейта на Гергана Стоилова – професионален флейтист. Акомпаниментът е от Николай и Полина на акустична китара и контрабас. Ударните са от Майк Рам, а съставът от певци включва известния историк и философ Андрей Захариев, гръмогласните оперни певци Георги Бейков и Велислав Нинов, както и познатите на мюзикъл сцената Стефан Стаменов и Йоан Кръстев. Водещ на спектакъла е Симеон Германов – чиято брада, дрезгав глас и сини очи ще ви отведат моментално в бурното море.

В спектакъла са включени двайсет песни и инструментални композиции. Петнадесет от тях са внимателно подбрани "шанти" песни от стари извори – това са мелодии и думи, които действително са звучали на корабите преди сто и повече години. Освен тях, екипът представя няколко нови, авторски композиции, посветени на морето и живота на моряците.

"Искахме да дадем живот на старите песни и да покажем колко вълнуваща е тази морска традиция, но освен това да добавим и свой, съвременен почерк",казва Николай Димитров.

Автентичността на песните е плод на усърдно изследване на стила и досег до сборници на над сто години. Идеята е моряците да се представят като живи, интересни личности – приключенци със свои животи и съдби.

"Целта ни е да се отдалечим от стереотипите за моряка и да обърнем внимание на трудностите, приключенията, вълнуващите случки",споделя Полина Петрова.

Морското пътешествие започва на 21 юни от 20.00 часа в столичния клуб Singles и ще продължи в различни български градове през лятото.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени