Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 г. затвор заплашват банковата касиерка от Пловдив, "щипнала" 144 000 лв. от трезора

Снимка: БНР

От 3 до 15 години затвор и конфискация на имущество грозят 52-годишната главна касиерка на пловдивски банков клон, която бе обвинена в длъжностно престъпление и присвояване на над 144 хиляди лева от банката. 

Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Пехливанов на нарочна пресконференция. 

Жената е работила в банката 19 години (от 2005 до април 2024 г. ), но по време на Covid кризата започнала да краде по малко банкноти от сумата, която ѝ била оставена за оперативни нужди в трезора, обясни той.

Тъй като от банката започнали да подозират, че има липси и някои пачки изглеждали по-тънки, тя решила да прикрие кражбата, като закупила зелена хартия и „гилотина“, с която изрязвала хартията по размерите на столевките. 

С хартийките попълвала пачките, като целта било да изглежда, че пачките са непокътнати, изработвайки т.нар. "кукла".

За схемата се разбрало, след като от банката извършили ревизия на трезора и открили липсите и зелените хартийки. Пачките на пръв поглед изглеждали съвсем автентични, обясни началникът на Икономическа полиция в Пловдив Георги Буюклиев. Те били замаскирани с автентични банкноти отгоре и отдолу, а пълнежът бил изцяло от хартийки.

При извършения обиск в дома на касиерката разследващите намерили още от зелената хартия и устройството тип „гилотина“.

Жената си е признала за извършеното престъпление и заявила, че ще върне сумата. Тя вече е възстановила малка част от нея. Наложена ѝ е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна