Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: 75% спад на мигрантския поток на българо-турската граница

Министърът получи приз на Българските туристически награди

| обновено на 21.06.24 в 17:39
Снимка: Християна Йорданова

Шестото издание на Българските туристически награди се проведе по изключение в Царево. Общината стана домакин на събитието по идея на кмета Марин Киров, след като спечели на миналото издание на призовете признанието за вътрешна дестинация. 

Този път с него бе отличена община Приморско - първата у нас, разработила и лансирала цяла съвременна лого концепция, като наградата бе връчена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той получи специалния приз „Приятел на туризма“, а конферентната част на церемонията протече под мотото "България - сигурна дестинация".

Калин Стоянов отчете 75% спад на мигрантския поток от към българо-турската граница. Това е резултат на предприетите от министерството комплексни мерки за охрана на държавната граница и засиления диалог с турската страна като към момента ситуацията с нелегалната миграция е овладяна, посочи Калин Стоянов:

„За последното денонощие имаме 187 опита за нелегално влизане на лица от трети страни. Сравнено със същата дата миналата година – те са 1028. Около 19 хиляди са незаконно опиталите да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента. За сравнение за същия период миналата година – те са 73 000."

Инициативата Български туристически награди се провежда за шеста поредна година в партньорство с Министерството на туризма.  

Форматът се реализира под мотото: "България – сигурна дестинация“, послание, което извежда сигнал за съвместните усилия на Министерствата на вътрешните работи и на туризма да предоставят сигурна среда както на туристите, избрали България като място за отдих, така и на жителите на морските общини. Изборът на Царево за домакин на събитието не е случаен – това е най-югоизточната българска община, тя е погранична и на нейна територия е целия Странджански край.


Новата награда за Туристическа атракция на годината отиде при най-голямата инвестиция в сектора, както и една от най-значимите в страната, както и най-грижливата и най-прецизна реставрация на паметник на културата - Централните хали в София.

Повече чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна