Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на заседанието по делото за смъртта на 15-годишния Филип

Снимка: БТА

Напрежение на заседанието по делото за смъртта на 15-годишния Филип заради снимката на момчето, която майка му държеше в съдебната зала. След възражение на защитата на подсъдимия Петър Тодоров съдебният състав разпореди тя да бъде прибрана.

Според адвокат Капка Гиргинова снимката на Филип, видима от съдебния състав, представлява опит за въздействие във вреда на клиента ѝ. Искането доведе до реакция на намиращите се в залата майки на други деца, загинали на пътя, и размяна на остри реплики. 

Като декларира, че фотографията не може да повлияе на неговата безпристрастност, съдът припомни, че негово задължение е да гарантира обективен съдебен процес и помоли майката на момчето - Николина Петкова, да я прибере. 

Малко преди края на заседанието тя реагира при разпит на свидетел, който описа детайли около удара от колата на Петър Тодоров, довел и до смъртта на момчето, обръщайки се към подсъдимия с думите "убиец".

Преди заседанието на пореден протест пред Съдебната палата се събраха представители на сдружение "Ангели на пътя", обединяващи родители на деца, загубили живота си в катастрофи, причинени от пияни, дрогирани и шофиращи с висока скорост водачи. В тази проява, която съпътства всяко подобно дело, адвокат Гиргинова видя отново форма на натиск.

"Всеки един от нас е страдал, няма нужда да отиде и да го прави публично. Иска се мъст, а не справедливост. Аз вярвам, че съдът ще вземе позиция по това. Те не вярват на съда. Някъде съм чела, че в арабските държави дават на близките да убиват с камъни. Тук близките карат съда да убива вместо тях, не е редно", посочи тя. 

Петър Тодоров е на съд за причиняване на смърт при евентуален умисъл. На 2 септември той удря Филип със скорост от 88 км в час, при разрешени 30, след употреба на алкохол и когото момчето е в средата на пешеходната пътека при столичните улици "Гурко" и "Шишман".

"Не знам какво да очаквам от съдиите. Ходейки по другите дела, виждаме как се подиграват съдии, адвокати, прокурори, съдействат на убийците, грижат се за техните интереси. Те имали права, а правата на нашите деца къде са? Правата на другите деца къде са? Правата на родителите къде са? Няма ги! Никой не го е грижа за нас, че ние сме "живите мъртви" на земята. До живот да гние!", са очакванията на майката на Филип - Николина Петкова.

И днес Петър Тодоров запази мълчание. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна