Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

| Интервю
Епископ Тихон
Снимка: Стопкадър, bTV

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх.

Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира. 

Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил

На 30 юни тримата избрани митрополити ще бъдат предложени на Патриаршеския избирателен църковен събор. Митрополитът, получил най-много гласове, ще бъде новият български патриарх. В същия ден ще се състои и неговата интронизация. 

Според Епископ Тихон е почти невъзможен външен натиск върху владиците, които ще участват в избора на български патриарх:

"Какво влияние ще окажеш ти в България на български владика. Това е загубена работа. Колкото и да му влияеш, вероятността да казва да, а да прави обратното, е много голяма. Има обаче нещо друго. Ако някой е прихванат някога с някаква забежка, която той не си е признал, могат да го държат цял живот, ако го е срам да си каже. Такива зависимости дали има2 Говори се много, но никой досега не ги е доказал". 

По думите му Българската църква е имала своя специфичност, но първо "започнаха да подпъхват руски практики", след това "започнаха да подпъхват гръцки".

"Няма кой друг", така  Епископ Тихон отговори на въпроса за избора на Архимандрит Дионисий ще организира интронизацията на бъдещия патриарх.

"Той го е правил веднъж, а и е човек с една невероятна енергия и невероятна работоспособност. Всички спорят какъв човек бил. По този въпрос трябваше по-навреме да се усетят и да намерят друг човек, като не го искат него, който да може да свърши работа. Сега той се е захванал и сигурно ще направи тежко тържество".

Интервюто на Илия Вълков с Епископ Тихон в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна