Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради безводието: Кочериновци блокираха за трети път пътя за Рилския манастир

Снимка: БГНЕС

Жители на община Кочериново блокираха за пореден път пътя за Рилския манастир заради продължителното безводие и въведения режим на водата в града и 10-те села.  Протестиращите останаха час и половина на разклона за село Стоб.

Полицията пропускаше периодично колите в двете посоки към Рилския манастир, като не се стигна до напрежение. Организаторите обявиха, че готвят блокада и на автомагистрала "Струма".

Недоволството от постоянното безводие Кочериново се усилва и от това, че в съседната община Рила никога не е въвеждан режим

Водоизточниците са едни и същи - язовир "Калин" и "Карагьол". За Рила не се налага режим, за нас се налага и това е недопустимо, казаха протестиращи.

На заседание на Общинския съвет в Кочериново е взето решение да се протестира едва ли не всеки ден.

"Подготвена е от съветниците в Общински съвет протестна декларация. Ще се събере и петиция гражданска с подписи, и ако не се изпълнят условията на вчерашната сесия, наистина ще се организира протест на Е-79 и на автомагистрала "Струма". Да се сложат измервателни уреди на всички водоизточници, резервоари, шахти, колко вода постъпва, къде отива водата, защото няма край, просто няма край. Вода има, край има за Кочериново", коментира участничка в протеста.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна