Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Унгария присъединяването ни към Шенген е въпрос от първостепенен национален интерес

Снимка: pixabay

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове, заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от унгарския вестник "Модяр Хирлап".

По време на кръгла маса в румънския град Търгу Муреш Барна заяви, че Унгария ще направи всичко възможно присъединяването на двете страни да се случи по време на нейното ротационно председателство на ЕС. 

"Все повече и повече държави-членки осъзнават, че е в европейски интерес двете страни да се присъединят напълно към Шенген възможно най-скоро“, допълни той.

От своя страна румънският евродепутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния Лорант Винче подчерта, че липсата на пълноправно членство в Шенгенското пространство вреди икономически на Румъния, на нейните граждани и на бизнеса й. По думите му България е "слабото звено" по въпроса,  а Румъния трябва "да увеличи дипломатическите си усилия".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна