Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Обединеното кралство е сформиран клас от гимназиалния курс с изкуствен интелект вместо учители

Снимка: Pixabay

В Обединеното кралство е сформиран за първи път клас от първата степен на гимназиалния курс, който дава широка общообразователна подготовка, използващ само изкуствен интелект вместо физическо присътвие на учители.

Частното лондонско училище David Game Collegе открива новия си курс без преподаватели за 20 ученици през септември. 

Те ще учат, използвайки комбинация от платформи за изкуствен интелект на своите компютри и слушалки за виртуална реалност. 

Платформите ще установят в какво е силен ученикът и за какво се нуждае от повече помощ, след което ще адаптират плановете за обучение за срока. 

Силните предмети ще бъдат преместени в края на срока, когато ще бъде направен преговор, докато по слабите предмети ще бъдат взети по-незабавни мерки и ще се изготвят индивидуални планове за всеки ученик.

"Има много отлични учители, но всички грешим. Мисля, че е много трудно да се постигне нивото на прецизност и точност на изкуствения интелект при постоянно оценяване. В крайна сметка, ако наистина искате да знаете точно защо детето не учи, мисля, че системите с изкуствен интелект могат да определят това по-ефективно“, заяви пред "Скай нюз" Джон Далтън, директор на училището. 

Таксата за 20-те студенти е около 27 000 паунда на година. 

Критиците на идеята обаче заявиха, че това чертае "бездушно и мрачно бъдеще за образованието". Те изтъкват, че "проблемът с изкуствения интелект и екрана на компютъра е, че той е машина и е инертен, така че веднага се дехуманизира процесът на учене, отнемайки междуличностните умения и взаимодействието между ученици и учители“.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна